Oi muistatko vielä sen virren, jota Koronakeväänä laulettiin?

Miten aiot valmistella oppilaita ennen etäopetusta? Qridi tarjoaa tukeaan oppijalle ja opettajalle nyt ja jatkossa.

Muistatko sen sähköpostin, jolla rehtori ilmoitti, että tästä eteenpäin tunnit hoidetaan etänä? Tunsitko, että nyt ollaan jännän äärellä vai tekikö mieli vetäytyä viltin alle kesää odottelemaan? Muistatko ensimmäisen etäkokouksen oppilaiden kanssa, taustahälinät, jäätyilevät kamerakuvat ja päällekkäin puhuvat äänet? Muistatko sen oppilaan, joka väitti pystyvänsä keskittymään opetukseen paremmin, kun pelaa samalla Fortniteä? Tai sen toisen, joka ei koko etäkoulun aikana tehnyt yhtään tehtävää? Muistatko sen opettajakollegan, joka oksensi kolmen viikon tehtävät viestillä kotiväelle ja häipyi itse Leville nauttimaan keväthangista? Tai sen tunnollisemman tyypin, jonka 24/7 piipittävät notifikaatiot ja loputtomat läksyntarkastukset ajoivat ennenaikaiselle kesälomalle?

Muistatko? Tämä etäopetuksen tulikaste tapahtui niihin aikoihin, kun paljas asfaltti alkoi hiljalleen paljastua lumipeitteen alta. Nyt historia toistaa itseään, mutta tällä kertaa etäopetus ei yllätä opettajia housut kintuissa. Kulunut vuosi on antanut mahdollisuuksia harjoitella ja kouluttautua, kerätä työkaluja, toimintamalleja ja etätehtävävinkkejä. Monessa koulussa on suunnitelma ollut valmiina pöytälaatikossa odottamassa hallituksen tai AVI:n mahtikäskyä. Toisaalla etäopetusta on jouduttu harjoittelemaan pitkin vuotta.

Miten aiot valmistella oppilaita ennen etäopetusta? Millaiset pelisäännöt aiot määritellä? Miten aiot jakaa tehtäviä ja seurata niiden etenemistä? Miten varmistat, että kaikki pysyvät mukana ja osallistuvat? Miten tuet oppilaiden arjen ja opiskelun rutiineja? Miten aiot kerätä materiaalia arvioinnin tueksi?

Vaikka tilanne on tuttu, se haastaa silti sekä opettajaa että oppilasta. Repaleisen lukuvuoden jäljiltä moni opettaja työskentelee jo valmiiksi jaksamisensa äärirajoilla. Osa kunnista ja kouluista on satsannut opettajien hyvinvointiin, koulutukseen ja työkaluihin enemmän kuin toiset. On paikkakuntia, joissa väsynyt opettaja ei saa juurikaan tukea etäopetukseen. Myös oppilaat ovat eriarvoisessa asemassa. Yhteen luokkaan on ostettu laajat digitaaliset materiaalit, tehokkaat oppimisalustat ja viimeistä huutoa olevat läppärit. Toisaalla oppilaat venyttävät syksyllä jaettua pyyhekumia ja säästävät puoliksi kulutettua lyijykynää.

Qridiä käyttävillä oppilailla ja opettajilla ei pitäisi olla suurta huolta etäopetukseen siirryttäessä. Käyttäjäkyselyssämme (2020) selvisi, että etäkoulussa Qridiä on käytetty eniten tehtävien jakamiseen oppilaille ja niiden suorittamisen seurantaan. Monet opettajat ovat ohjeistaneet oppilaitaan pitämään Qridissä päiväkirjaa suoritetuista tehtävistä ja toiset ovat panostaneet etäopiskelun työskentelytaitojen itsearviointiin. Osa on kokenut tärkeäksi tukea oppilaiden etäarjen hyvinvointia erilaisten kyselyiden avulla.

89% Qridiä käyttävistä opettajista suosittelee Qridiä kollegoilleen niin etäopetukseen kuin koulun tavalliseen arkeen. Erityisesti kehutaan Qridin helppoa käyttöönottoa. Oppilaita ei tarvitse erikseen kouluttaa ohjelman käyttöön ja opettajallekin Qridin haltuunottoon käytetty vaiva palautuu takaisin siinä, että tehtävien tarkastaminen ja arviointityö helpottuvat. Oulun yliopiston GenZ-tutkimusryhmä havaitsi, että opettajat, jotka ottivat Qridin käyttöön etäopetuksen aikana, kokivat saaneensa käytöstä yhtä suuren hyödyn kuin ne, jotka olivat käyttäneet Qridiä jo ennen etäopetukseen siirtymistä.

Toivotamme kaikille Suomen opettajille voimia ja jaksamista alkavaan etäkouluarkeen ja kannustamme oppilaita opiskelemaan tunnollisesti ja ahkerasti vaikka opettajan valvova silmä ei tavoitakaan kaikkea, mitä kotikoulussa tapahtuu. Qridi tarjoaa tukeaan oppijalle ja opettajalle nyt ja jatkossa.

Markus Packalén, oppimisen ja arvioinnin asiantuntija, Qridi